Mindenki a tanítónk
2018. február 26. írta: AgathaSeymour

Mindenki a tanítónk

Az ember állandóan felháborodik valakinek a viselkedése miatt. Bosszantanak a szomszédok, a munkatársak, olykor a barátok, de a legtöbbet a családja miatt panaszkodnak az emberek. Persze, elfogadja őket mindenki, úgy, ahogy vannak, de mégis, miért olyanok, amilyenek? És miért nem tudnak megváltozni?

– A szüleim miatt rettenetes gyerekkorom volt, mondja egy ismerősöm, soha semmiért nem dicsértek meg. Hiába teljesítettem jól, sőt, kiválóan, soha nem volt jó, bármit is csináltam. Beteges teljesítménykényszerem lett miattuk, amit most is nehezen kezelek.

– Mindenki a tanítónk – mondom – és ezt mindenki tudja is, csak általában nem jól értelmezi. A legtöbben úgy képzelik ezt a bizonyos tanítót, mint egy olyan személyt, aki független az életüktől, pedig pont az a lényeg, hogy az életünk szerves része.

1021heaven.jpg

– Mindenki a tanítónk – ismétlem – és ez legtöbbször fájdalmas dolog. De tekinthetünk a dologra a tanítás oldaláról is. Vajon, ha nincs veled szemben ilyen komoly elvárásrendszer elvégzed kitűnővel a műegyetemet? – kérdem.

– Nem – hangzik az egyértelmű válasz.

– És ledoktorálsz?

– Azt sem – feleli.

– Akkor, mondom, bármennyire is fájdalmas volt a dolog, és bármennyire nem voltak a szüleid tisztában a viselkedésükkel, jót tettek veled.

– Igen – mondja – a munkámban sikeres lettem, és szeretem, amit csinálok – gondolkodik hangosan.

– És a volt férjed, akire annyit panaszkodsz – folytatom – ha ő nem viselkedik úgy, ahogy, elkezdesz meditálni? És eljutsz oda, ahol most spirituálisan tartasz?

– Nem – feleli.

– Akkor, folytatom, az életed szereplői olyanok voltak, amilyenek lenni tudtak. De a nehéz dolgok ellenére, amik megestek veled, nagyon komoly eredményeket is hoztak az életedbe – foglalom össze. És ha így tekintjük nagyszerű tanítók voltak. Az ember pedig mindig azt tanulja meg, amire szüksége van, akkor is, ha ez nem mindig tetszik, vagy épp nem látszik…

 Agatha Seymour

A bejegyzés trackback címe:

http://puderestusarok.blog.hu/api/trackback/id/tr1213699988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi nyilatkozatban.

Nincsenek hozzászólások.