A szenvedéstől csak megkeseredik az ember
2018. március 05. írta: AgathaSeymour

A szenvedéstől csak megkeseredik az ember

Kedvenc íróm egyik könyvében olvastam sok évvel ezelőtt a következőket:

“Azt állították, hogy a szenvedés megnyitja a lélek előtt a szépség útját, és képessé teszi arra, hogy érintkezésbe lépjen Isten misztikus birodalmával. Azt állították, hogy megerősíti a jellemet, megtisztítja emberi durvaságától és annak, aki nem kerüli, hanem keresi, tökéletesebb boldogulást ad. Több ilyen irányú könyvnek nagy sikere volt, és a szerzők, akik kényelmes otthonokban éltek, naponta háromszor étkeztek, és a legjobb egészségnek örvendtek nagy hírnevet szereztek. Leírtam a jegyzetfüzetemben, nem egyszer vagy kétszer, hanem tizenkétszer, a tényeket, amelyeket láttam. Tudtam, hogy a szenvedés nem nemesít: lealacsonyít. Az embereket önzővé, kicsinyessé, aljassá és gyanakvóvá teszi. Apránként felfalja őket. Nem felsőbbrendű, hanem alsóbbrendű emberekké teszi őket, és dühösen írtam le, hogy rezignációt nem a saját szenvedésünkből, hanem a másik szenvedéséből tanulunk. Mindez értékes volt számomra. Nem tudok író számára jobb gyakorlatot annál, mintha néhány évet orvosi pályán tölt.”

 z13b_1.jpg

Mindannyiszor eszembe jutnak a fenti sorok, amikor a közeli vagy távolabbi környezetemben hasonlót tapasztalok. És úgy látom, hogy mégcsak nem is kell feltétlenül rettenetes betegségeket, fájdalmat, szenvedést megélni, az úgynevezett lelki szenvedés is keserűvé és rosszindulatúvá teszi az embereket. Rosszindulatúvá válnak az emberek egy boldogtalan párkapcsolatban, amelyből nem mernek kilépni. Iriggyé olyan helyzetekben, amelyekben semminek semekkora tétje. Sőt, gyakran láttam olyan rendkívüli bőségben élő embereket, akiknek mindenük megvolt, mégis féltékenyen tekintettek más egészen apró dolgaira. Leszólták, nevettek rajtuk, miközben belül sírtak, szenvedtek, mert hiába volt hatalmas vagyonuk, nem tudtak boldogok lenni.

A szenvedés megnyomorítja az embereket, állapítom meg újra és újra, amikor rég látott, hosszú ideje szenvedő emberrel találkozom. A rettenetes szenvedésnek igyekszem betudni rosszindulatú, rémségeket jósló szavait, amelyekkel felém, de bárki más felé is fordul.

A szenvedés keserűvé teszi az embereket, állapítom meg, mikor hosszú évek óta egyedül élő embereket hallgatom, s azok a világ végével, az emberiség pusztulásával fenyegetnek, a rám váró lélekölő magánnyal.

Borzasztó fájdalmak lehetnek azon emberek mögött is, akik másokat maguknál kevesebbnek, értéktelenebbnek tekintenek. Akik lekezelően bánnak, szavakkal vagy tettekkel bántalmaznak másokat.

Az önmagunkkal és másokkal való kegyetlenkedés, szeretetlenséghez vezet, jutok mindig a megállapításra, egyetlen életünk van, szebben, jobban kellene bánni vele! És persze elsősorban önmagunkkal, hogy másokkal is megértőbbek, szeretetteljesebbek lehessünk…

 Agatha Seymour 

A bejegyzés trackback címe:

http://puderestusarok.blog.hu/api/trackback/id/tr5413716296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi nyilatkozatban.

Nincsenek hozzászólások.