Csorba esett az önbizalmán
2018. május 11. írta: AgathaSeymour

Csorba esett az önbizalmán

Nem tudom hol lehet az a mélység, amilyen mélyen és alapokon kell az önbizalomnak elhelyezkednie az emberben, de bárhol is legyen, nem elég ott tudni a létezését, folyamatosan gondozni kell rajta, a hiányos helyeken felülvizsgálni az okokat és építkezni!

Az egyik cicám Matisse nemrég megbetegedett. Egy seb keletkezett a lábán (valószínűleg egy Picasso-val való verekedés során szerezte a sérülést). Az orvostól kaptam egy kenőcsöt amivel kenegetni kellett a sebét, s hogy megakadályozzam, hogy Matisse lenyalogassa magáról a krémet, kapott egy gallért a nyakába. Nem tudom ki ijedt meg jobban, ő vagy én. Ott állt megszeppenve a nappali közepén, ahova letettem és mozdulni sem mert. Aztán kisvártatva tolatni kezdett, s próbálgatta az új helyzetet. Két nap múlva már egészen jól viselte a gallérját, de a szeme veszített a fényéből. – Csorba esett az önbizalmán – állapítottam meg magamban.  Úgy érzi, hogy az esztétikai vagy bármilyen értéke csökkent, pedig semmi ilyesmiről nincs szó, csupán ideiglenesen kell hordania ezt a műanyag cuccot. Nap mint nap dícsérgettem, bátorítottam, elismerően nyilatkoztam a hősiességéről, ahogy a helyzetet kezeli, a szépségéről, az eleganciájáról, hogy tudatában legyen annak, hogy minden a lehető legnagyobb rendben van.

as150521b.jpg

Amíg Matisse önbizalmát kezelgettem az jutott eszembe, hogy hány nő (és persze férfi) hordoz magában valamilyen tulajdonképpen jelentéktelen esemény miatt olyan sebeket, amelyek az önbizalma részleges elvesztéséhez vezetett, amit azóta sem orvosolt, pedig kellene. Bárki életében előfordulhat, hogy egy rossz hangsúly, egy jogtalan számonkérés, vagy bármi mással élve egy méltatlan párkapcsolatban szándékosan próbálják csorbítani az önbizalmát, hogy könnyebben uralkodjanak rajta. Bármi is legyen az oka, nem érdemes egy életen át cipelni ezt az értelmetlen terhet, ahogy nem lehet egy életen át valaki másra mutogatni, hogy miatta nem hisszük el önmagunkról ezt vagy azt. Lehet szó apró dolgokról, hogy pl. ne vegyünk fel rövid szoknyát, mert nincs szép lábunk, vagy ne váltsuk valóra az álmainkat, hogy sikerülne ha még ezt vagy azt sem tudjuk megcsinálni? Vagy valaki kövérnek állít be minket miközben alig nyomunk 50 kilót. A dolgok jelentős részéről ép ésszel el lehet dönteni, hogy igaz-e vagy sem. Azt hiszem a legtöbbnek semmi alapja nincs, de ha egyszer ennyivel gúzsba lehetni kötni a kezünket és irányítani lehet minket, a másik gyakorta meg is teszi...

 Agatha Seymour

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://puderestusarok.blog.hu/api/trackback/id/tr8113907462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.