Mikor akarsz boldog lenni?
2018. június 26. írta: AgathaSeymour

Mikor akarsz boldog lenni?

A XXI. század a tudomány alapú élet, a gazdasági bőség százada. Hajszoljuk és élvezzük az élet által felkínált javakat, az emberi teljesítőképesség korlátait feszegetjük, ám az elégedettség ennek ellenére folyamatosan szökik el a világból. Már sejtjük, hogy a boldogságot valahol máshol kell keresni, de a hol-ra nem találjuk a választ.

Buddha tanításai válasszal szolgálnak a kérdésre, nézetei 2550 év elteltével sem veszítettek aktualitásukból, erejükből. Megközelítési módja gyakorlatias és széles látókörű alapokon fekszik, a belső nyugalom, az elégedettség és a boldog életre vonatkozó tanításai több lehetőséget kínálnak korunk emberének, mint az élet hétköznapi megélése.

lumas-pillango_1.jpg

Kép LUMAS Budapest Galéria Heiko Hellwig: Butterfly X

Mert hogyan jön létre a boldogság? Mit is jelent boldognak lenni?

Ha meglátunk valamit, aminek szép színe van, boldogan időzünk el a látványával. Ha kellemes zenét hallunk, nem szívesen kapcsoljuk ki a rádiót vagy a televíziót. De míg a finom illatok „fogva tarthatnak”, távolról kerüljük a kellemetlen szagokat. A tapintás a testi gyönyörök világába vezet, olyan élvezetekhez juttatja el az embert, amelyekről nagyon keservesen mondana le bárki, szemben a kellemetlen, fizikailag fájdalmas dolgokkal. Aztán ott a gondolkodás, ami sok bánatot és boldogságot is hozhat. Érzések és gondolatok keverednek folyamatosan a születés és a halál közötti világban, s azért nem találunk bennük tökéletes boldogságot, mert az élet az elmúlást és a halált vonja maga után.

Tudnunk kell, hogy amikor a tökéletes boldogságot várjuk el ettől a világtól, olyasmit várunk, amit nem tud megadni, elvárásaink irreálisak. Örök boldogság, egészség, szerelem nem létezhet egy olyan világban, ahol minden elmúlik, folyamatos változásban van, ezért a boldogság mindig túl rövid ideig tart, nem kielégítő és kiábrándultság, boldogtalanság követi. Ha folyton olyan dolgokban keressük a boldogságot és elégedettségünk forrását, ami tőlünk független, és folyton változó, biztosan elégedetlenek és boldogtalanok leszünk. A boldogtalanság azt jelenti hát, hogy nem az történik, amit szeretnénk, vagy nem azt kapjuk, amire vágyunk. Ám ha a boldogságról alkotott elképzeléseinket elengedjük, rögtön megváltozik a kép.

Buddha szerint a boldogság akkor jön létre az emberben, ha megérti, hogy a boldogság bennünk van, nem önmagunkon kívül kell keresni, hanem a tudatunkkal kell dolgoznunk. A boldogság és a boldogtalanság is a tudatunkból ered, ezért annak fejlesztése az út a boldogság eléréséhez, aminek alapvető feltétele tudatunk működésének ismerete. A tudatunk az, ami a szenvedést, a boldogságot megtapasztalja, rögzíti és számon tartja. Logikus tehát, hogy jelentős mértékben befolyásolja életünk alakulását, hogy milyen a tudati hozzáállásunk a dolgokhoz, s így láthatjuk, hogy a szenvedést és a boldogságot elsősorban nem külső tényezők hozzák létre.

“A buddhizmus nem más, mint egészséges józan eszünkre hallgatni. Ennek legmeggyőzőbb bizonyítéka, hogy nem menekülünk az élet elől, hanem irányítjuk azt” – mondta Láma Ole Nydahl, akit 1969-ben a 16. Karmapa kért fel, hogy alapítson buddhista meditációs központokat a világban. Ezek a központok olyan helyek, ahol az emberek megtanulhatnak meditálni, megoszthatják tapasztalataikat, együtt fejlődhetnek és haladhatnak a boldogság felé vezető úton.

 Agatha Seymour

 

A bejegyzés trackback címe:

https://puderestusarok.blog.hu/api/trackback/id/tr7614075089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lusuka 2018.06.27. 07:02:40

Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook profillal és minden mással: www.internetespenzkereses.info/