Az élethez bátoság is kell!
2018. december 18. írta: AgathaSeymour

Az élethez bátoság is kell!

“Az élet bátorságunk függvényében zsugorodik és tágul” – mondta kedvenc írónőm, Anais Nin, s bölcs mondására nem győzöm, olykor figyelmeztetni magam. Olyan puhányak tudunk lenni, olyan gyávák és megalkuvók! Gyakorta ülünk megszokott, semmire sem jó helyzetekben vagy olyanokban, amelyekben mindenki csak szenved, és nem teszünk semmit.

Lustaságból, félelemből, gyávaságból lemondunk egy legyintéssel mindarról, amit az élet még tartogathatna számunkra. A biztonság utáni vágy olyan erős bennünk, hogy észre sem vesszük, hogy nem élünk, csak próbáljuk túlélni az életet.

Nem merünk lépni, mert félünk. Igyekszünk megtartani azt, amit már megszereztünk, amiért egyszer megdolgoztunk, és semmi áron se mondunk le róla. Őrizzük, mint valami értékes kincset, holott valódi értéke jócskán megfogyatkozott már, talán nincs is... De ha az ember folyton azt figyeli, hogy mit veszíthet, nem mennek előre a dolgai. Habár bele kell gondolni abba is, mi a veszteségünk, reálisan, nem álmodozó módon - olykor kockáztatni kell.

Kockáztatni, és persze előre felmérni, hova lépünk, ugrunk, s bízni benne, hogy az élet jó irányba tereli a dolgokat, hogy minden a lehető legjobban alakul. Szerénységgel, alázattal nézni a változások elé, és nem jellemtelenül magunk mögött hagyni dolgokat, embereket. A tisztességtelen dolgok, tettek ugyanis visszaütnek ránk. Az ember lehetőség szerint soha ne hagyjon maga mögött félbehagyott feladatokat, ugyanis az élet mindig olyan mértékben tisztességes velünk, amennyire mi azok vagyunk magunkkal és másokkal.

carrieon.jpg

Ha az ember ki mer lépni, egy kidolgozott mégis bizonytalan tényezőkkel teli terepre, gyakorta elcsodálkozik, milyen puhány módon, bátortalanul, hit nélkül éli meg a mindennapokat. Persze nem kell minden nap megváltani a világot, ám ha mindennap megteszünk valamit, amiről úgy gondoljuk, nincs hozzá elég merszünk, nagyobb erővel, belső biztonsággal tudunk majd az élet nehézségeivel szembenézni.

Az élethez bátorság kell, mert csak azok nyerhetnek, akik mernek lépni, változtatni, új, ismeretlen dolgokba kezdeni, és képesek maguk mögött hagyni embereket, helyzeteket. Akik hisznek magukban, s abban, hogy azok az izgalmas kihívások, amelyekkel az élet meglepi őket, előreviszi az életüket, növeli a hitüket. Azok rájönnek, hogy a legfontosabb ember, akire mindig, minden körülmények között számíthatnak végig velük volt, mert önmaguk az. Soha nem kell a bizalmat magunkon kívülre helyezni, a semmibe beleragadni, függni valamitől, mert bármikor új dolgokba kezdhetünk – akár egy új életbe is.

Agatha Seymour

 

A bejegyzés trackback címe:

https://puderestusarok.blog.hu/api/trackback/id/tr4514499094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.