Jótett helyébe? Egyáltalán mi a jótett?
2019. január 24. írta: AgathaSeymour

Jótett helyébe? Egyáltalán mi a jótett?

Már rég nem tartom egyértelműnek, mi számít jó tettnek az életben és mi nem. Egyre inkább azt vallom, hogy világbéke akkor tör ki, ha mindenki végre a saját életének problémáival kezd foglalkozni és nem mások életében kotorászik. Akkor rögtön elkezdődik majd valami nagyszerű dolog! Addig meg okoskodunk, tanácsokat osztogatunk, ítélkezünk mások felett, és míg gyakran más szemében a szálkát is észrevesszük, sajátunkéban a gerendát sem. A segítséggel is gyakorta vagyunk így. A legtöbb esetben, amit egészen közelről láttam a segítségadó saját egoját etette csupán, azt bizonygatva magának és mindenki másnak, hogy milyen jó ember. Magyarázta a másiknak mit és hogyan kellene cselekednie, esetleg a másikon uralkodni kezdett. De persze a lehetőségek száma végtelen….

- Érted te ezt? – fordul hozzám egy barátom. Legalább öt évig járt heti rendszerességgel a nyakamra és kért tőlem pénzt a haverom; én meg, mivel nem vagyok lelketlen és mindig megsajnáltam, adtam neki. Ő is tudta, én is tudtam, hogy alkoholista. Nem volt ez titok. Most meg, hogy öt év után felhagyott az ivással, mikor véletlenül találkoztunk azt mondta, hogy én vagyok az egyik oka egykori alkoholizmusának. Éveken át a legnagyobb lelki nyugalommal adtam neki pénzt, pedig tudtam, mire fogja költeni – magyarázza – most meg nekem tesz szemrehányást. – Micsoda ember vagy te? – mordult rám a minap mérgesen. Azt hiszed talán jó ember vagy? – így kiabált velem. Egy képmutató majom vagy, egy igazi hülye, elég egy kicsit nyafogni neked, és máris sajnálkozol, meg a pénztárcádba nyúlsz. Te tartod magad jó embernek? – idézte a barátom az elhangzottakat dühtől szikrázó szemekkel.

as89.jpg

Erre én megkérdeztem tőle, hogy akkor minek ivott, és miért nem hagyta abba hamarabb az ivást. Azt felelte, semmi közöm hozzá, azt csinál az életével, amit csak akar, és ha úgy dönt, hogy iszik, akkor iszik. Ha meg úgy, hogy nem iszik, akkor nem iszik. És persze akkor hozza meg az ezzel kapcsolatos döntéseit, amikor csak akarja. Ez volt a magyarázata…

- És én még befogadtam! – fakadt ki újra a barátom. Egyszer a lakásomat félig rám is gyújtotta, az okozott károkat persze én fedeztem – akkor sem mondott még annyit sem, hogy bocsánat – hadarja. 

- Én is jártam már így – mondom. Megsajnáltam valakit, és próbáltam segíteni rajta, de én jártam rosszul. Sok pénzbe került, időbe, energiába és a végén még nekem kellett magyarázkodnom. Nem is szeretek az ügyre gondolni – mondom gyorsan, elterelve magamtól a gondolatot.

- Visszatérve az esetedre – folytatom – azt hiszem, van a dolognak igazságtartalma mindkét fél részéről. Mert végül tényleg nem kötelezett téged senki arra, hogy támogasd az alkoholizmusát. Mennyi péznt költöttél rá? – fordulok felé.

- Nem tudom, mondja, ha utánaszámolok, jó háromszázezer forintot…

- Az sok pénz – jegyzem meg halkan. Ha a saját életedre költöd, látszata is van. Dehát mindenki megfizeti a saját tanulópénzét, ki előbb, ki utóbb. Van egy közeli ismerősöm, nagyon tudatos az úgynevezett segítségnyújtás ügyében. Mikor legutóbb egy családtagja segítséget kért tőle, ezt felelte:

– Nem adok pénzt és mást sem, mert bármit próbálok érted tenni csak ártasz magadnak és nekem is. Azt tanulod meg, hogy elég itt-ott siránkozni, mindig lesz valaki, aki megoldja helyetted a gondjaidat, és ez nagy baj lenne. Azért kapja mindenki a feladatait az élettől, hogy maga oldja meg őket, ne más. Ne a szomszéd, ne a testvér, ne a barát, ő maga tanuljon és fejlődjön általa.

Nála szerencsésen alakultak a dolgok, az illető végül jó döntéseket hozott – valószínűleg nem maradt más választása – és elkezdett gondolkozni azon, mit tehetne magáért és helyrehozta az életét. Akarta. Ennyi lehet a dolog kulcsa. Mert végül bárki meg tudja változtatni az életét, aki tényleg akarja…

 Agatha Seymour

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://puderestusarok.blog.hu/api/trackback/id/tr614585630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.