Mi köze a pénznek a boldogsághoz?
2019. január 30. írta: AgathaSeymour

Mi köze a pénznek a boldogsághoz?

Az élet mindenhol nehézségekbe ütközik, a város gazdag negyedeiben éppúgy, mint a szegényekben. A boldogsághoz vitathatatlanul kell pénz, mert a számlákat és a megélhetéshez szükséges kiadásokat valamiből fedezni kell, de a boldogság mégis valami egészen más kérdése. Mert ha pénz kérdése lenne, mindenki boldog lenne, akinek van bőséggel, aki pedig szerényebb bevételből gazdálkodik boldogtalan lenne, és ez messze nincs így…

Bizonyára mindenkinek vannak az ismeretségi körében olyan emberek, akik messze tehetősebbek az átlagnál, mégis boldogtalanok. A házasságuk szenvedélyes tüze már rég kihűlt, csendesen vagy épp kiabálástól hangos otthonban élnek egymás mellett. - Minek válnának el egymástól? – néznek az emberre, ha szóba kerül a téma. Így legalább megvan mindenük, és ha nem is boldogok, legalább kényelmesen, jólétben élhetik le az életüket. Nem kell aggódni a holnap miatt, biztosak lehetnek abban, hogy a közeli és vélhetően a távoli jövőben is meglesz mindenük, ami a nyugodt élet feltételeit jelenti számukra. Hűtlenek egymáshoz, nem is tagadják, de hát ki nem az manapság? A szerelem és a pénz nem feltétlenül járnak együtt, de ez nem számít.

 as-style.jpg

A pénz nem minden, sőt, talán még annál is kevesebbet számít a boldogság tekintetében, mint gondoljuk. Bólogatok magamban, amint felidézem emlékeim között azt a három gyerekes anyát, akivel a város egyik szegényebb környékén reggelente egy helyre jártunk közértbe. - Öten élnek egyetlen szobában mesélte, amikor az életéről kérdeztem. A férjével már rég nincs szerelem, az gyakorta megcsalta őt míg várandós volt a harmadik gyerekükkel, így a viszony meglehetősen elhidegült kettejük között. - De nem válok el, folytatta, nem is tudnék, hova mennék a három gyerekkel? Nincs semmink, csak ez a kis lakás. Aztán meg, senki nem szereti úgy a gyerekeimet, mint a saját apjuk. Ha lenne pénzem, már rég nem lennék vele, de tehetetlen vagyok – mondta.

Az embereket éppúgy összeköti a szegénység, mint a gazdagság – jutok gyorsan a dolog végére. Az egyik esetben azért nem válnak el, mert így legalább anyagi biztonság van, a másik részről azért nem, mert épp az anyagi biztonság hiányzik. Nem ítélkezem senki felett, csupán figyelem az eseményeket és az embereket. Csendesen vizsgálgatom az életüket, s igyekszem megérteni őket, mert mindenkinek megvan a maga oka a döntéseire...

Agatha Seymour

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://puderestusarok.blog.hu/api/trackback/id/tr8714598644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.